keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Varo tätä!

Nyt tulee vakava varoitus:

älkää ikinä koskaan ottako puutarhaanne maahumalaa!

Se näyttää tältä.


Se on siis tuo vihreä, joka roikkuu, vaaleanpunaiset ovat ahkeraliisoja.

Maahumalaa on ainakin kahta lajia myynnissä. Toinen ei tietääkseni kestä talvea, mutta tämä, jonka näette kuvassa, kestää ihan mitä vaan. Kun sen kerran päästää puutarhaansa, siitä ei koskaan enää pääse eroon.

Se valtaa joka paikan. Jos se saa kasvaa vapaasti, siitä tulee rehevä ja isohkolehtinen, pieniä sinisiä kukkia tuottava kasvi. Jos sitä yrittää hävittää, esimerkiksi kitkemällä, leikkaamalla ruohonleikkurilla, ajamalla panssarivaunulla päältä tai käsittelemällä liekinheittimellä, niin se  kasvaa vähän kituliaammin. Mutta kasvaa joka tapauksessa, kasvaa ja suikertaa kaikkialle niin, että kun sen tänä vuonna istuttaa kukkapenkkiin maanpeitekasviksi, sen löytää ensi vuonna terassin lautojen välistä ja seuraavana se onkin jo vallannut koko nurmikon.

Uskokaa minua, puhun kokemuksesta. Täällä meillä maahumalaa on kaikkialla ja pelkään, että se ennen pitkää valloittaa koko Laitilan. Valkokarhunköynnös ja lupiinit ovat pikkujuttuja tämän rinnalla.

Maahumala on käyttökelpoinen kesäkukkaistutuksissa. Otan sitä aina alkukesästä kukkalaatikoihin ja -koreihin, sitähän kyllä löytyy. Se juurtuu takuuvarmasti ja kasvaa nopeasti.

Maahumalaa on joskus verrattu kasvuvoimaltaan suikeroalpiin. Omat kokemukseni eivät tue tätä mitenkään. Olen yrittänyt kasvattaa suikeroalpia monta vuotta laihoin tuloksin samalla, kun maahumala on valloittanut uusia alueita täysin pitelemättömänä.

Että tämmöinen varoituksen sana tänään. Jos joku kuvittelee olevansa niin onneton puutarhuri, että "saa kaikki kasvit kuolemaan" voin vakuuttaa, että tätä et saa.

Älä kokeile tätä kotona.

7 kommenttia:

 1. Hui! Kiitti vinkistä, omaa kasvimaata ei vielä tästä asumuksesta löydy, mutta hyvä se on osata varautua. Jälleen hyvin kirjoitettu juttu!

  VastaaPoista
 2. Kauheasti ihmiset kirjoittavat kuinka on maahumala huono juttu? Mutta eikös ole kivaa, kun ei tarvi nurmikkoa leikkoa. Meillä puutarha koulussa opettajat sanoo että nurmikko ja sen ylläpito vie kauheasti rahaa ja aikaa. Että mielummin korvaa maanpeittokasveilla tai jollain muulla. Kunhan ei päästä kukkapenkeihin asti, niin kaikki sujuu hienosti.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: olen eri mieltä opettajiesi kanssa. Oman kokemukseni perusteella en mitenkään voi suositella maahumalaa nurmikon korvikkeeksi. Olen päättänyt, että uudessa pihassani (olemme muuttoaikeissa) ei taatusti tule olemaan maahumalaa!
  Voisit ehkä kysyä, ovatko opettajasi kokeilleet maahumalan kasvattamista nurmikon korvikkeena? Teoria ja käytäntö kun ovat kaksi eri asiaa.

  VastaaPoista
 4. No minä oon vartavasten siirtänyt sitä pihaan.
  Ei mitään valittamista
  Leviäis vaan enemmän

  VastaaPoista
 5. Kumma juttu, että jos joku kasvi leviää kovasti ja kasvaa hyvin, eli on helppoohoitoinen ja pitää rikkaruohot kurissa samalla, siitä tukee kauhistus, varsinainen riesa. Tähän kastiin kuuluvia tulee ensimmäiseksi mieleen maahumala, karhunköynnös ja tuoksuvatukka. Kaikki fiksuja kasveja kun pitää ne aisoissa ja nauttii sitten vain kasvun ihmeestä.

  VastaaPoista
 6. Minä kuulun myös maahumalan ystäviin, mutta kun vielä saisi vuohenputken hävitettyä. Siihen varmaan edes tankki ja liekinheitin pysty.

  VastaaPoista