sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Tänä vuonna meidän ehdottomasti täytyy

Milloin on oikea hetki huoltaa ruohonleikkuukone?

Milloin ylipäätään on Oikea Hetki?

Veikkaan, että muuallakin kuin meillä käydään seuraavanlaisia keskusteluja:

keväällä

- Tänä vuonna meidän täytyy viedä ruohonleikkuri huoltoon.
- Joo, viedään. Syksyllä sitten laitetaan peräkärryyn ja viedään.

ja syksyllä

- Ei sitten tullut sitä ruohonleikkuria huollettua.
- Niin juu. Eikä sitä nyt enää ehdi.

Tulee uusia keväitä ja uusia syksyjä, mutta koskaan ei ole oikea hetki viedä konetta huoltoon. Niinpä sitten käy siten kuin kävi minulle eilen, kun ajoin maalle, otin ruohonleikkurin aitasta ja yritin käynnistää - ei tapahdu mitään.

Viime vuonna sain kovia kokeneen Briggs & Strattonin heräteltyä henkiin vaikka jo silloin luulin, että sen työtunnit olivat tulleet täyteen. Eilen tilanne vaikutti toivottomalta. Yritin tänään uudestaan kun ilmakin oli parempi.

Talutin koneen ensin aurinkoon lämmittelemään. Annoin sen olla siinä pari tuntia.
Sitten koputtelin ja taputtelin konetta, ravistelinkin, mutta hyvin varovasti.

Lopulta juttelin sille lempeästi.
- Kuules nyt, Briggs & Stratton. Jos meidän yhteistyö ei nyt onnistu, niin me olemme pulassa. Ole nyt niin kiltti ja käynnisty.

Sitten annoin koneelle anteliaat ryypyt. Kiskoin narusta noin viisitoista kertaa voimieni takaa ja BINGO: kone käynnistyi!

Ja nyt ruohot on leikattu.

Kuvan kukkapenkki yllätti minut. Tämä on sama penkki, jonka uudistin viime syksynä: kaivoin kaikki kasvit ylös, toin paljon uutta multaa ja Raine laittoi nuo puureunukset. Kaivoin erityisellä huolella kaikki vanhat kukkasipulit maasta ja siirsin ne toiseen paikkaan. Tarkoitukseni oli, ettei tässä penkissä kasvaisi enää yhtään kevätsipulikukkaa.

Nyt siinä kuitenkin on enemmän narsisseja ja tulppaaneja kuin koskaan. En ymmärrä, miten se on mahdollista. Ovathan ne kauniita, mutta en haluaisi koko kesää katsella kuihtuvia lehtiä.


No, mutta milloin sitten on se Oikea Hetki? Se, jolloin alkaa tapahtua ja kaikki hyvät aikomukset vihdoin toteutetaan? Se, jolloin Sitten Kun ja Kunhan ovat lopultakin Nyt?

Sanokaapa se.



2 kommenttia:

  1. B&S ruohonleikkurin huolto on helppo suorittaa jokaisen itse (joopa, en osaa itsekään)Seuraavassa jokavuotisen huollon suorittaminen mahdollisimman selkeästi.

    Öljynvaihto: Jos et omista pumppua jolla voit imeä vanhat öljyt pois toimi seuraavasti. Nosta leikkuri ylös ja avaa öljynproppu pohjasta. Avaimena toimii hyvin kolopropulle 3/8" hylsyavaimen jatkovarsi ja neliöpropulle 1/2" hylsyavaimen jatkovarsi väärinpäin käännettynä. 1/2" jatkovartta voi näin vääntää neliöpäästä esimerkiksi jakoavaimella. Kun öljy on laskettu, kiinnitä proppu ja lisää YKSIASTEÖLJYÄ "SAE30" 0,6 litraa. Moniasteöljyä ei ole järkevää käytää koska yleensä ruohonleikkaus suoritetaan lämpimällä säällä ja kone käy kuumana.

    Tulpan vaihto: Kierrä vanha tulppa pois ja asenna uusi paikoilleen. Älä kiristä tulppaa turhan kireälle vaan sen jälkeen kun tiivisterengas osuu kanteen, kierrä enää 1/4-1/2 kierrosta.

    Polttoainetankin puhdistus: Polttoaine tulisi vaihtaa aina talvisäilytyksen jälkeen. Tässä on kätevä apu jälleen imupumpusta tms. jolla tankin saa tyhjäksi. Polttoaine poistetaan, lisätään uutta hieman joka, sekoitellaan ja sekin poistetaan ja sitten lisätään lopullinen polttoaine. B&S moottorit ovat nelitahtisia joten 2-T öljyä polttoaineesen ei lisätä.

    Terän teroitus: Irroita terä. Aseta terä ruuvipenkkiin tms. ja teroita kulmahiomakoneella lamellilaikkaa (rättilaikka) käyttäen. Tämän jälkeen tulee terä käyttömukavuuden vuoksi tasapainottaa. Aseta terä esim. lattaviilan päälle siten että viilan selkä tulee keskelle keskireikää. Kun terä kallistuu jompaan kumpaa suuntaan, hiotaan painavasta päästä materiaalia pois kunnes terä pysyy tasapainossa.

    Ilmanpuhdistin: Mikäli ilmanpuhdistin on hyväkuntoinen sen vaihtaminen ei ole tarpeellista vaikka uusi ei paljoa maksakkaan. Edellisen voi ihan hyvin pestä joko polttoaineella tai hyvällä pesuaineliuoksella. Suodatin kuivataan ja siihen kaadetaan öljyä. Liika öljy puristetaan pois ja suodatin takaisin paikoilleen.

    Nyt leikkuri on kierrostensäätöä lukuunottamatta toimintakunnossa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeista! Tuohon kulmahiomakonekohtaan saakka voisin onnistua, mutta sitten tulisi jo pelkkää vahinkoa. Taidan pysyä vain taputtelu- ja silittelylinjalla niin kauan kuin se toimii. Se nyt ainakin on selvää, että suuttuminen ei auta; kuka jaksaisi motivoitua töihin, jos saisi pelkkää haukkumista?

      Poista