torstai 3. tammikuuta 2013

Kiistän ehdottomasti


Olen paasannut täällä sivistyksestä sen verran pontevasti, että väärinymmärryksen vaara on ilmeinen. Siksi sanon Todella Painokkaasti seuraavan:

ei, en pidä itseäni verrattoman sivistyneenä. En.

 Asia on ihan päinvastoin, mitä enemmän raavin tiedon muureja, sitä paremmin ymmärrän, kuinka vähän tiedän mistään.

Mikä ei estä ihailemasta sivistystä ja kaikenlaisia sivistyspyrkimyksiä.

Se, että tämä oli pakko päästä sanomaan on osa kummallista, mielestäni hyvin suomalaista tapaa varoa, ettei kukaan vain luulisi toisen kehuvan itseään. Katteeton kehuminen on tietysti tyhmää, mutta meillä ei saa kehua silloinkaan, kun oikeasti olisi aihetta. Pitää aina muistuttaa, että jos niin onkin, niin kyllä toisaalta...  

Tähän liittyy halvalla saamisen korostaminen, jonka itse olen kehittänyt niin huippuunsa, että se on meillä perheessä jo vitsi. En mahda sille mitään. Kun joku huomaa, että minulla on vaikkapa uudet kengät, olen jo sanonut:

- Alennusmyynnistä, miinus seitsemänkymmentä,

ennen kuin itsekään tajuan. Enkä valehtele, yleensä ostankin vain alennusmyynnistä, mutta mikä ihmeen pakko se on tuoda niin kärkkäästi esiin? Miksi on niin vaikea tunnustaa, jos on ostanut jotain normaalihinnalla?

Tällä täytyy olla jotain tekemistä itsetunnon kanssa. Enkö pidä itseäni riittävän hyvänä saamaan normaalihintaisia tuotteita?

En nyt lähtisi tätä vinksahdusta  missään terapiassa korjaamaan, sillä se saattaisi tulla kalliiksi. Pohtimisen arvoinen asia kuitenkin.

Takaisin sivistykseen. Samalla, kun tajusin väärinymmärryksen vaaran, aloin miettiä, kuka suomalainen täyttäisi sivistyneen ihmisen tunnusmerkit (mitä ne muuten ovat?). Joku kirjailija, ehkä. Tai tutkija. Ei kuitenkaan poliitikko.

Kuka?
2 kommenttia:

  1. Claes Andersson on mielestäni melkoisen sivistynyt! Kirjailija, lääkäri, muusikko, poliitikkokin kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ehdokas! Sivistykseen kuuluu myös humaani, laajakatseinen ajattelu ja toiminta, joten sikälikin Andersson täyttää vaatimukset.

      Poista