perjantai 3. kesäkuuta 2011

Pääsykokeet ovat ohi

No nyt ne pääsykokeet ovat ohi. Kirjoitin kolme ja puoli tuntia Turun yliopiston Tauno Nurmela -salissa enkä olisi paljon enempää pystynytkään.

Hain opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta. Pääsykokeisiin oli ilmoittautunut 107 ihmistä, joista ehkä noin puolet tuli paikalle. Ensimmäinen lähti kokeesta puolin tunnin päästä, aika monet jäivät vielä minun jälkeeni, viimeiseksi puoleksi tunniksi.

Pääsykoekirjoja oli kolme: Anja Snellmanin Parvekejumalat (romaani), Lentävä hevonen (runoanalyysiopas) ja Läpikulkuihmisiä, Muotoiluja kansallisuudesta ja sivistyksestä 1900-luvun alun Suomessa. Luin kirjat useampaan kertaan laivalla, nyt kotona olen vain selaillut niitä. Muistin kuitenkin aika hyvin, mitä niissä sanottiin, joten jos nyt pääsen sisään, se on Royal Caribbeanin ja Rainen ansiota, jotka tarjosivat minulle tuon ylellisen joutilaan matkan.

Olin ihan varmasti kaikkein vanhin hakijoista, melkein kaikki muut olivat nuoria tyttöjä.

Kokeessa oli kolme tehtävää, yksi jokaisesta kirjasta. Yksi oli tietenkin runoanalyysi ja nyt täytyy tunnustaa, että kirjoitin tänään elämäni ensimmäisen runoanalyysin. Runo oli Tommi Parkon kokoelmasta Sileäksi puhuttu - toivottavasti nyt muistan oikein - ja ensin tuntui, ettei siinä ole päätä eikä häntää. Runoanalyysi on kuitenkin siitä kiitollinen laji, että lukijahan voi löytää vaikka mitä merkityksiä eikä niistä oikein sovi kiistellä. Tehtävänä oli löytää runon teema ja perustella se kirjallisuustieteellisin termein. Sen tein.

Parvekejumalat on muuten hyvä kirja, lukekaa, jos ette vielä ole. Luin sen kolmeen kertaan ja joka kerta se tuntui uudelta. Snellman käsittelee tärkeää aihetta, kirjahan kertoo Suomessa asuvasta somalitytöstä, joka haluaisi elää kuten muutkin suomalaisnuoret, mutta ei saa. Se kertoo myös suomalaistytöstä, joka etsii totuutta islaminuskosta. Hyvin mielenkiintoinen, ajatuksia ja tunteita herättävä tarina.

Mutta kai tässä on tänään jo kirjoitettu tarpeeksi. Pääsykoetulokset tulevat vasta heinäkuussa. Kerron niistä sitten, kävi miten kävi.

1 kommentti:

  1. Luulen että pääset sisälle. Pikkusiskoni on kirjallisuuden ja äidinkielen opettaja lukiossa. IHANA ammatti!! Hän rakastaa nuoria joilla on kokao elamä edessään, keskusteluja kirjoista ja kirjallisuudesta heidän kanssaan...

    VastaaPoista