keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Elinkautinen päättyiMeillä oli eilen suuri merkkipäivä, jota monessa muussakin kodissa odotetaan hartaasti. Eikä kyseessä ollut vappu, vaikka kuvasta voisi niin päätellä.

Saimme eilen vihonviimeisen lainaerän maksettua. Oli aika muikeaa katsoa tiliotetta, jossa luki: "Laina loppuun maksettu". Se oli lupalappu lähteä avovankilasta täydellisen vapaille, avarille laitumille. Elinkautista kesti 27 vuotta. Siinä ajassa tuli maksettua kaksi asuntoa ja Vanha Maatila.

Tiedän, ettei raha-asioista ole tapana puhua julkisesti. Minusta niistä nimenomaan pitäisi puhua ja vieläpä niin, ettei paljon kaunisteltaisi.

Suurin osa ihmisistä nauttii (toden totta, nauttiiko?) aika pieniä tuloja. Siihen nähden on kummallista, miten paljon valtavia omakotitaloja ja katumaastureita ympärillä näkee. Suurella osasta ihmisistä, joilla on aika pienet tulot, on hemmetisti velkaa. Se on tietysti jokaisen oma asia ja hyvä, jos pystyy velkansa hoitamaan, mutta haluan tuoda kumminkin tällaisen vanhan, hyväksi havaitun vastauksen kysymykseen miten minä voisin ikinä saada oman asunnon? Se on se, että ensin kituutetaan ja säästetään, sitten otetaan kohtuullisesti lainaa, sitten kituutetaan edelleen ja maksetaan laina pois.Eikä osteta mitään, mihin ei oikeasti ole varaa.

Tylsää kuin mikä, mutta toimii.

Tuossa lasissa, joka minulla on kädessäni, on simaa. Meidän vappujuhlintaamme kuului vain simaa ja popcorneja, mutta se ei johtunut säästäväisyydestä vaan siitä, että minä olen tehnyt töitä koko vapun. Huomenna on taas yksi deadline ja kirjoitettavaa on vielä noin kilometri.

Juttelin sentään äsken tovin puhelimessa ystäväni Äidinkielenopettajan kanssa. Hän houkutteli minua kevätretkelle Tallinnaan. Haa! Hän lienee unohtanut ratkiriemukkaan reissumme Ekonoomitubaan?

Ei mitään, otetaan uusiksi, hauskaa siitä tulee. 

8 kommenttia:

 1. Hei onneksi olkoon! Osallistun juhlaasi, nimittäin meillä oli eilen samanlainen tilanne. Saimme vihdoin kauan myynnissä olleen asuntomme myytyä ja sitä myötä velat maksettua. Jee!

  VastaaPoista
 2. Onnea - hieno saavutus!

  Näistä asioista pitäisi juurikin puhua enemmän.
  Surullista seurattavaa, kun ihmiset eivät hallitse omaa talouttaan. Enää ei laiteta talteen pahan päivän varalle, vaan sitten viilataan Visaa tai Masteria. Ja niitä viilataan liikaa ilman pahaakin päivää - mulle-nyt-heti-kaikki-tässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet vetoavat siihen, että ajat ovat muuttuneet ja kaikki on nyt toisin kuin vaikkapa meidän viisikymppisten nuoruudessa. Mutta samalla tavalla palkat olivat silloin pieniä ja asunnot kalliita ja kaupoissa paljon tavaroita, joita olisi tehnyt mieli, mutta ei voinut ostaa, kun ei ollut rahaa.
   Sikäli ajat ovat todella muuttuneet, että rahaa ja maksuvälineitä on helpommin saatavilla. Kun voi ottaa pikavipin tai käyttää luottokorttia syntyy illuusio, jonka mukaan rahaa on vaikka ei olekaan.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Eihän tämä ihan yhtä dramaattista ole kuin vankilasta vapautuminen (vaikka siitä minulla ei ole kokemusta), mutta hyvältä tuntuu silti.

   Poista
 4. Onnea - hieno saavutus! Ja työn iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työt tulivat tehdyiksi myöhään torstai-illalla. Nyt voi taas pari päivää toipua orastavasta rannetupin tulehduksesta ja aloittaa sitten uudestaan.

   Poista