tiistai 15. marraskuuta 2011

Käsitekartat nurin

Äänne- ja muoto-opin tentti on ohi. Tulokset saadaan ehkä ensi viikolla.

Tentissä piti selittää muutamia käsitteitä, tehdä morfeemianalyysi muutamista sanoista, selittää sanojen eri muodoissa tapahtuvia vaihteluja, tarkastella kirjoitetun ja puhutun kielen eroja ja selittää niitä. Ainakin nämä ja pari muuta asiaa, joita en nyt juuri muista.

Vastasin kaikkiin kysymyksiin, mutta en ole ollenkaan varma, että vastaukset ovat oikeita.

Minua jännitti aika tavalla. En muista, että olisin jännittänyt edes ylioppilaskirjoituksissa niin paljon. Koko ryhmämme taisi jännittää, ainakin tunnelma ennen tentin alkua oli hyvin totinen. En usko, että kaikki pääsevät läpi. Oppiaineemme on kuitenkin sellainen, ettei siinä osu sattumalta oikeaan eikä pysty selittämällä peittämään sitä, ettei osaa. Asiat joko tietää täsmälleen tai ei tiedä. Kuten monessa muussakin aineessa, tietysti.

Menin yliopistolle kävellen ja kun kävelin takaisin kotiin, poikkesin Akateemisessa Kirjakaupassa. Kävin oikein asiakseni katsomassa, onko uusin Jeanne d´ Arc Living -lehti ilmestynyt ja olihan se. Ostin lehden, mutta en ole vielä jaksanut avata sitä. Silmäilin pikaisesti kirjojakin ja mietin, mitkä ostaisin joululahjoiksi. Itselleni. Totesin, että seuraavat juttupalkkioni eivät taida riittää kaikkiin houkutuksiin.

Tilasin muuten nettikirjakauppa Booky-fi:stä suomen kielen äänne- ja muoto-opin kirjan joitakin aikoja sitten. Maksoin sen saman tien, mutta kirjaa ei ole kuulunut ja nythän tuo kurssikin jo loppui. Lähetin kauppaan tänään viestin jossa kysyin, voinko saada rahani takaisin. Vastausta ei vielä kuulunut.

Olen viettänyt viime päivät kotona muistilapuilla ja käsitekartoilla ympäröitynä. Tentistä palattuani revin ensi töikseni muistilaput keittiön kaappien ovista ja käänsin lattioilla lojuneet käsitekartat nurinpäin. En todellakaan tahdo juuri nyt tietää, mikä meni väärin.

Mutta kävi miten tahansa, näitten viikkojen aikana olen kuitenkin oppinut enemmän suomen kieliopista kuin viiteenkymmeneenkolmeen vuoteen sitä ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti