perjantai 1. maaliskuuta 2013

Saimme ruskean kirjekuoren

Rakennuslupa tuli vihdoinkin!

Hakuprosessi kesti kaikkinensa reilusti yli puoli vuotta. Meissäkin oli vikaa, kun emme joka kohdassa toimineet tarpeeksi reippaasti ja nopeasti ja pontevasti emmekä tarkastikaan, mutta kaikkea syytä en päällemme suostu ottamaan. Vai onko ajatus edes luvallinen? Tarkoitan sitä, että ehkä onkin täysin normaalia odottaa jonkun luvan saamista kuukausikaupalla. Mistä minä tiedän.

Nyt se kuitenkin on meillä, se kaivattu, ruskea kirjekuori. Lupa ei kuitenkaan ole vielä sama asia kuin työn aloittaminen, sillä jotta pääsemme itse asiaan, on ensin hankittava kolme tai neljä vastaavaa mestaria ja pidettävä aloituskokouksia ja ties mitä katselmuksia.

On se tarkkaa. Nykyään, tarkoitan. Tiedän ihan varmasti, että täällä Portsassa on tehty monta remonttia ja laajennusta ullakoille ja kellareihin ilman, että niistä on sen kummemmin hiiskuttu kenellekään. Tehty vain.

Ei se tietenkään ole hyvä, sekään. Muistan, kun kerran olin haastattelemassa erästä Turun kaupungin rakennusasioiden asiantuntijaa ja kysyin hänen mielipidettään Portsasta. Hän tuhahti, ettei suosittelisi asunnon ostoa sieltä edes pahimmalle vihamiehelleen, niistä voi löytyä mitä vaan.

Tätä ei olisi pitänyt sanoa; asuntomme arvo laski välittömästi. Muistutankin heti, ettei Portsa ole Turun ainoa puutaloalue eikä em. lausahdus sovi ainoastaan tähän. Ja nykyään tosiaan kaikki on tarkempaa ja ainakin mestareiden ja vastaavien määrästä voisi päätellä, ettei rakennusvirheitä enää pääse syntymään. Vaikkei niitä ennenkään mistään syntynyt, kyllä ne ihan ihmisten aikaansaannoksia olivat. 

Kuvassa ei ole orastava rakennusvirhe vaan alkava remontti.


Maanantaina meille on tulossa joukko mahdollisia mestareita. Jännittävää.

Rahaa menee kauheasti, vaikka mitään ei tapahdu. Tähän mennesä lupa-asian hoitamiseen on uponnut noin 2000 euroa, eikä itse luvasta vielä edes tullut laskua.

Remontti ja pankrotti ovat selvästi sukulaisia.

4 kommenttia:

 1. Olen monta vuotta sitten käynyt Portsassa parissa asunnossa vierailulla ja ainakin ne olivat remontoitu kauniiksi ja luovuutta käyttäen. Toisessa oli yhdistetty kaksi pienempää asuntoa yhdeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on paljon kauniita asuntoja! Nykyään ne on myös tehty rakennusmääräysten mukaisesti - koska valvonta on tarkkaa - mutta kun alue on kuitenkin toistasataa vuotta vanha, täällä on aikojen saatossa päästy tekemään myös muunlaisia remontteja.

   Poista
 2. ...kuin myös laajennus ja pankrotti. Rakennuslupien kanssa kaikki kuitenkin pelitti sujuvasti täällä maaseudulla. Vanhaan torppaan tuli aikas huomaamaton ja hyvin istuva jatke, mikä oli tarkoituskin. Ja asukin elämä helpottui, kun tuli kunnon pesu- ym. tilat. Nyt sitten elellään raksanjälkeistä elämää ja maksellaan lainoja. Tarkkana sai kuitenkin emäntä olla joka vaiheessa ja ylpeä olen siitä, että sain torpedoitua esim. koneellisen ilmanvaihdon eli painovoimaisella mennään edelleen. Semmoisilla vanhan kansan maalaisjärkisillä opeilla luotsasin rojektia eteenpäin niin paljon kuin lainsäädäntö antoi myöden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelyt hyvin sujuneesta laajennustyöstä! Minäkin muuten kammoksun koneellista ilmanvaihtoa ja kaikkia muitakin talotekniikan ihmeellisyyksiä; olen tosi epäluuloinen niiden suhteen ja kuvittelen, etteivät ne mitenkään voi toimia kunnolla.

   Poista