lauantai 20. huhtikuuta 2013

Ei pimeys helvetin, ei yö, miss ykskään


Nonni, en saanut  pidäteltyä, vaikka sanoin muutama päivitys sitten, että pidän pienen opiskelutauon. Nyt olen kuitenkin ilmoittautunut Jyväskylän avoimen yliopiston kirjallisuuden perusopintoihin ja ensimmäiset oppikirjat on hankittu.

Eikä ihan mitä tahansa kirjoja, vaan Maailmankirjallisuuden Mestariteoksia. Kuten esimerkiksi herra Dante Alighierin 1200-luvulla sepittämä Jumalainen näytelmä, jota  kaikki lukevat huvikseen ja mielensä virkistykseksi, arvaan.

"Zeus uuvuttakoon seppoansa, jolta
hän vihoissansa vaajan tuiman tempas,
mi minuun iski viime hetkelläni."

Ihanaa.

Entäs tämä sitten:

"Soi tuska, kuin jos heinäkuun ja syyskuun
välillä sairaaloista ois Maremman,
Sardinian ja Valdichianan kaikki

kipu ja kurjuus koottu yhteen kuiluun;
ja löyhkä moinen onkaloista huurui
kuin raatoin mätäneväin, haisevien."

Vielä ihanampaa. Ja mikä ihaninta, tätä riittää neljä ja puolisataa sivua joskin - taivaalle kiitos - joka toisella sivulla on kuva.

Jumalainen näytelmä olisi rehellisesti sanoen jäänyt minulta lukematta, ellei nyt olisi pakko. Yksi sangen kiinnostava seikka kirjassa kuitenkin on: Eino Leino on suomentanut sen. Hän paneutui tähän suomennostyöhön niin tunnollisesti, että vietti joitakin aikoja Italiassa päästäkseen kiinni kirjan henkeen ja varmaan myös aistiakseen leppeää välimerellistä ilmapiiriä.

Aloittelin jo vähän opiskelua, joka tällä kertaa on muutakin kuin kirjallisten tehtävien tekemistä. Ensimmäisellä kurssilla pitää oppikirjojen lisäksi perehtyä kahdeksaan luentoon, jotka on talletettu verkkoon. Kuuntelin ja katselin tänään hyvän matkaa ensimmäistä ja muistin taas, miksi itsenäinen etäopiskelu tuntuu niin luonnikkaalta. Luennoitsija oli kyllä miellyttävän tuntuinen, mutta onnettoman hidas. Varmasti joillekin sopii opiskelu, jossa istutaan lähes kaksi tuntia kuuntelemassa esitystä, jonka asiasisältö ei vaatisi kuin vartin jos pistäisi töpinäksi, mutta minulle se tuottaa vain puutuneen takapuolen.    

Näin me olemme erilaisia, me ihmiset. Joku muu ei ehkä suin surminkaan haluaisi kirjoittaa mitään oppimistehtäviä ypöyksin.

Joku muu taas saattaa hyvinkin, oikeasti, nauttia Dantesta. Ihmiset ovat paitsi erilaisia, myös sangen kummallisia joskus.
Dantesta huolimatta uskon, että kirjallisuuden opiskelusta tulee vielä hauskaa.

Ja jos ei tule, niin:

"Mut ken jos muistaa aiheen arvon ynnä
harteiden heikkouden tään kuorman alla,
ei moiti, jos ne siitä vapisevat." 




4 kommenttia:

  1. Opiskelu on ihanaa! Minäkin aloitin taas ihan uuden jutun.

    Sinulle, Pirkko on tunnustus blogissani, Oletkohan jo saanut saman aikaisemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, käyn katsomassa. Olen saanut joskus tunnustuksia, joita en ole osannut siirtää omalle sivulleni, lieköhän tämä yksi niistä? Mutta lämmittää mieltä kuitenkin!

      Minkä uuden jutun olet aloittanut? Voisiko siitä kertoa blogissa?
      Opiskelu on ihanaa!

      Poista
  2. Muinoin 1980-luvulla Turun yliopistossa maailmankirjallisuudesta luennoi kaksi tyyppiä, jotka valehtelematta naulitsivat kuulijansa - Hannu Riikonen ja Veijo Hietala. Tyyliltään erilaiset - HR narisevan naseva ja VH luonnikkaan hölisevä - ja voi, miten nautinkaan! Edelleenkin voisin istua loputtomiin hyviä luennoitsijoita livenä kuuntelemassa... Kaikkien aikojen ykkösinspiroija oli edesmennyt Veikko Litzen, hän melkein pyrähti lentoon ja vei meidät mennessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä luennoitsija pystyy opettamaan paremmin kuin mikään muu. Valitettavasti sellaisiin törmää harvoin.

      Poista