tiistai 27. maaliskuuta 2012

Hyvin vastasin vaikka en ymmärtänyt kysymyksiä

Tulin äsken tekstianalyysikurssin tentistä. Luulen, etten saa yhtään pistettä.

Ei olisi pitänyt olla ylimielinen ja kuvitella, että kun luennoilla kaikki tuntui helpolta ja itsestään selvältä, tenttikin olisi helppo. Ei siltikään, vaikka opettaja moneen kertaan sanoi, että tentti on ihan lyhyt eikä sitä tarvitse pelätä; eniten tulevaan arvosanaan vaikuttaa analyysitehtävä, jota en ole vielä tehnyt.

Kun näin tenttikysymykset tuli tunne, että joko minä olen väärässä paikassa tai tentti on väärä. Kysymyksissä ei ollut yhtä ainoaa tuttua sanaa. Siis ei mitenkään tuttua, ei mitään, mitä olisin joskus edes jossain muussa yhteydessä kuullut.

Olen ollut poissa kahdelta viimeiseltä luennolta, muuten olen istunut kaikilla. En millään voi uskoa, että tentissä olleet asiat käsiteltiin viime viikolla. Kaikki.

No, tein minkä pystyin. Yritin päätellä mistä mahtaa olla kysymys ja sepustin sitten parhaani mukaan. Vastaukset ovat asiallisia ja hyvin muotoiltuja. Tosin en tiedä, mihin ne vastaavat.

Lähdin tentistä samaan aikaan kahden muun kurssilaisen kanssa. Eteisessä seisoimme hetken suu auki ja tunnustimme sitten kaikki yhteen ääneen, ettei kenelläkään meistä ollut hajuakaan siitä, mitä oli kysytty.

Viimeinen tenttikysymys kuului: "Kirjoita essee Anna Solinin artikkelin pohjalta aiheesta Teksti-jotakin (en muista) ja variaatiot".
Ensin ihmettelin, mikä kumman artikkeli? Sitten odotin, että opettaja antaa meille jonkun artikkelin. Sitten vasta tajusin, että artikkeli tarkoitti kappaletta eräästä kirjasta joka kylläkin muistaakseni käsitteli ihan toista asiaa kuin tuota-mitä-en-muista ja sen variaatioita. Mutta esseen kirjoitin, pontevasti ja huolella ja laitoin oikein esimerkkejäkin.

Nyt tuntuu, että aika on mennyt hukkaan. Enemmän olisi tullut tulosta, jos tuon yliopistolla istutun ajan olisin vaikka polkenut kuntopyörää. 

6 kommenttia:

  1. Vaikealta kuulostaa! Minä en edes muista mikä on essee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Essee tarkoittaa tässä tapauksessa suorasanaista, asiallista vastausta joka muodostaa järkevän ja johdonmukaisen kokonaisuuden. Jotenkin näin.

      Olisi pitänyt valmistautua paremmin. Tämäkin asia menee siis osastoon "Olisi pitänyt..." Siellä on jo ennestään paljon tavaraa.

      Poista
  2. Meidän juniori valmistautui äidinkielin ylioppilaskokeeseen pelaamaalla videopeliä kavereittein kanssa kuulokkeet korvilla. Kesken kaiken kuului: "referaatti - mikä v se on?)

    Niin että minusta on ensimmäisen asteen vääryys, jos hän pääsee läpi, ja sinä et, vaikka ihan oikeasti käytit noin paljon aikaa.

    Sivusta seuranneena lukiossa käytettiin aivan liian paljon aikaa kaiken maailman analysointeihin ja aivan liian vähän aikaa tavalliseen kirjoittamiseen ja tavallisiin suomen kielen sääntöihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en pääse läpi, se on oma syyni; vaikka istuinkin luennoilla, en sen lisäksi tehnyt mitään. Sorruin ylimielisyyteen, ajattelin, että selviän helposti kun aihe on käytännössä kuitenkin tuttu. Pitäisi muistaa, että yliopistossa kaikki on teoreettista.

      Minun mielestäni koulussa, peruskoulussa ja lukiossa, pitäisi lukea enemmän kirjoja. Lapset pitäisi patistaa lukemaan ja kirjat pitäisi myös tenttiä varmemmaksi vakuudeksi. Lukemisen vähyys näkyy joissakin kovin selvästi.

      Tämä ei liity suomen kieleen, mutta lukioon liittyy: tyttäreni kertoi juuri työkaveristaan, ylioppilastytöstä joka opiskelee hoitoalaa. Töissä tytöille annettiin (ovat asiakaspalvelussa) rintanapit, joissa lukee "Talk to me". Tämä toinen tyttö oli kysynyt, että mitä tämä tarkoittaa?

      Poista
  3. Heippa!

    Täällä uusi lukijasi...

    Aivan ihana postaus...hymyn sai suupieliin, vaikka aihe ei ihan komiikaksi ollutkaan tarkoitettu...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi!

      Ja kyllä saa nauraa, huumorillahan nämä täytyy ottaa kun ei muutakaan voi.

      Poista