keskiviikko 3. elokuuta 2011

Omavaraista

Jos joku yrittää kommentoida tätä tai jotain muuta blogia, niin olkaa kärsivällisiä. Olen huomannut, että kommentti ei lähde juuri koskaan ensimmäisellä klikkauksella. Ja aina ei onnistu ollenkaan: yritin esimerkiksi kommentoida Preferitan blogia, mutta en osannut täyttää oikein vaadittavia kenttiä.

Kommentit ovat tervetulleita, nehän kertovat siitä, että joku on lukenut näitä juttuja eikä vain käynyt vilkaisemassa, että mikähän tuokin on?

Ja sitten päivän aiheeseen. Tein tänään kesäkeittoa oman kasvimaan aineksista. 

Porkkanat olivat vielä pieniä ja sokeriherneissä oli paljon matoja, mutta hyvää oli silti. Tuntuu mukavalta, kun on pystynyt itse kasvattamaan oman ruokansa, edes joskus.

Meillä on tässä maata sen verran, että voisimme teoriassa olla omavaraisia. Siitä, että omistaa vähän  maata on kuitenkin todella pitkä matka siihen, että tosissaan pystyisi tuottamaan oman ruokansa ja kykenisi vielä säilömään sen talven yli. Siihen vaaditaan sellaista osaamista ja säilytystiloja, joita meillä ei ole.

En käytä kasvimaalla mitään lannoitteita. Joskus se voisi olla hyväksi, mutta kun kaikki näkyy kasvavan kohtuullisesti ilmankin, niin en viitsi lannoittaa. Varsinkin peruna kasvaa tosi hyvin. Kasvatan sitä samassa paikassa vain joka toinen vuosi, sitähän ei saisi kasvattaa aina samassa kohtaa tautien takia. Perunat ovatkin hyviä, mutta perunarupea niissä on aina, nytkin. Tänä vuonna lajike on Siikli.

Koristekasveille, omenapuille ja marjapensaille annan syyslannoitetta, en muuta. Pitääkin muistaa käydä ostamassa.

Naapurin isäntä oli ajanut leikkuupuimurinsa ulos tänään. Nyt jostain kaukaa pellolta kuuluu puimurin ääni. Toinen isäntä kävi paalittamassa heinää jo toisen kerran samasta pellosta tänä kesänä. Kyllä nyt on kaikki kasvanut nopeasti ja hyvin.

Kuuntelin radiosta, miten EU-ruokakassien jakoa aloiteltiin jossain päin Suomea. Kassien tarve on haastateltavan mukaan kasvanut valtavasti. Ruoka-apukassissa on kuivatavaroita kuten jauhoja ja näkkileipää.

Mietin siinä, että kaikkein köyhimmät ihmiset eivät saa syödäkseen mitään tuoretta, ainakaan silloin, jos asuvat kaupungeissa. Sivusta on helppo neuvoa, että menkää marja- ja sienimetsään mutta milläs menet, jos sinne meneminen maksaa?

Kesäkeittoa jäi vielä huomiseksikin. Se on halpaa ja hyvää ruokaa, silloinkin, kun aineet joutuu aineet joutuu ostamaan kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti