lauantai 27. elokuuta 2011

Remontti edistyy


Talomme sai tänään taas yhden uuden ikkunan, tällä kertaa makuukamariimme.

Ensin vanha ikkuna otettiin pois.
Ja sitten tuotiin uusi tilalle.Oikeanpuolimmainen on salin ikkuna ja se tuli valmiiksi jo keväällä. Vasemmalla on tänään työn alla ollut ikkuna ja siitä puuttuu vielä yhtä ja toista.

Tietenkään työ ei ole ollut niin yksinkertainen kuin annoin ymmärtää. Onhan ikkunat pitänyt ensin tehdäkin: Raine on tehnyt ne itse alusta loppuun. Ja ikkunoiden laittaminen paikoilleen kävi kyllä hienosti, mutta sisäpuolelta ne istuvat täydellisesti vasta joskus kaukaisessa tulevaisuudessa, kun teemme sisäpuolen remontin. Nyt ikkunat ovat suorassa ja sopivat vain ulkoa katsottuina. Tämä seinä on nimittäin ollut niin vino, että ikkuna-aukotkin olivat kallellaan sinne ja tänne. Seinä on nyt oikaistu ja laudoitettu uudestaan.

Minä olen valtavan tyytyväinen uusiin ikkunoihin. Tietysti olisi ollut hyvä, jos vanhoista olisi kohtuullisella vaivalla saanut kelvollisia, mutta se osoittautui lähes mahdottomaksi.

Vanhojen talojen kunnostajissa on erilaisia koulukuntia. Joillekin kelpaa vain aito, vanha tavara. Jotkut, kuten me, hyväksymme kaiken, mikä sopii tyyliin eikä vahingoita taloa. Sitten on vielä niitä, jotka eivät piittaa mistään mutta ehkä heitä ei lasketa kunnostajien joukkoon? En esimerkiksi muista, että olisin koskaan nähnyt vanhaa taloa, johon kylpyhuone olisi rakennettu siten, ettei se näyttäisi pahanlaatuiselta kasvaimelta.

Meidän talomme edustaa perinteistä, hyväksyttyä mummonmökkityyliä. Tämä miellyttää silmää vielä sadan vuoden päästäkin, jos talo on pystyssä. Kaikilla taloilla ei ole yhtä taattua tulevaisuutta. Olen monta kertaa miettinyt, mitkä nyt rakennettavista uusista taloista ovat niitä, joita jo kahden-kolmenkymmenen vuoden päästä pidämme toivottoman rumina, arkkitehtuurin harha-askeleina samaan tapaan kuin 60-70-luvun matalia, suuri-ikkunaisia laatikkotaloja nyt?

Veikkaan, että ne ovat näitä laatikkomaisia, suuri-ikkunaisia, joskaan ei matalia taloja joissa on seitsemän metriä korkea olohuone ja joita nyt tehdään ja myydään kovaan hintaan. Joukkoon voi sopia muutama muukin, jokin erilaisin erkkerein ja pylväin ja etu-, taka- ja sivuterassein sekä vielä parvekkeella koristettu ylenpalttinen rakennelma.  

Voin olla väärässä. Eikä sillä mitään väliä ole.

Lopuksi vielä vinkki niille, jotka pitävät maalaisromanttisesta tyylistä. Kehuin joku aika sitten Akateemisesta löytämääni ihanaa sisustuslehteä, mutta en kertonut, että samalla nimellä löytyy ihana nettikauppa. Jos sieltä ei halua mitään ostaa, niin aina voi katsella kuvia. Osoite on http://www.jeannedarcliving.dk/

Huomiseen!    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti