torstai 14. huhtikuuta 2011

Matkalla ongelmajätteeksi

Sanoin eilen, että olen vähän vanha ja kulunut. Se on totta, mutta se ei tarkoita sitä, että olisin jotenkin loppu. Se vain on asia jota ei voi muuksi muuttaa.

Puhuin aiheesta tänään ystäväni kanssa. Ensin kehuimme toisiamme vuolaasti, hän minua siitä, että jaksoin käydä lukion ja minä häntä siitä, että hän jaksaa kuntoilla. Ystäväni aloitti viime vuonna Tukholman maratonille tähtäävän valmennuksen ja kun hänet viimeksi näin, hän oli hoikistunut ja kiinteytynyt ja näytti upealta. Olemme suunnilleen samanikäiset. Ystävä oli käynyt pari päivää sitten kuntotestauksessa ja saanut tuloksen, jonka mukaan hänen kuntonsa vastaa 29-vuotiaan erittäin hyvässä kunnossa olevan ihmisen kuntoa.

Ihailen tällaista sinnikkyyttä aivan valtavasti. Monet muutkin ihailevat sitä, mutta kuten ystävä kertoi, usein ihailun perään lisätään, että hienoa, kun vielä tuossa iässä viitsit.

- Onko muka ikä joku syy olla tekemättä mitään, me kysyimme. Ja vastasimme, että ei totisesti ole. 

Omaa ikää ei kannattaisi ihan hirveästi ajatella enää sen jälkeen, kun sitä on tarpeeksi siihen, että kaikki ovet aukeavat. Ikää kannattaisi ajatella vain sellaisissa asioissa, joihin se ihan oikeasti vaikuttaa. Lapset kannattaa yrittää hankkia ennen kuin se on fyysisesti liian myöhäistä. Paljon muita asioita ei sitten olekaan.

Fyysisen iän unohtamisen ei tarvitse merkitä sitä, että yrittää näyttää nuorelta. Vanha nainen, joka yrittää näyttää nuorelta, on aina tuomittu epäonnistumaan. 


Halu näyttää nuorelta on tosin ymmärrettävää maassa, jossa vanhoilla naisilla ei ole mitään arvoa. Kun nainen tulee niin vanhaksi, ettei hän pysty enää antamaan kenellekään mitään, ei hoitamaan ketään eikä tekemään edes omaa ruokaansa, hänestä tulee ongelma. Kun julkisuudessa puhutaan vanhuksista, puhutaan aina ongelmista. Yksityisesti asiat eivät liene sen paremmin.

Tässä iässä, viisikymppisinä, emme kuitenkaan ole vielä vanhuksia. Matkalla ongelmajätteeksi voimme vielä opiskella, kuntoilla tai tehdä mitä tahansa, mikä meitä huvittaa.

Mistä tuli mieleeni, että tilkkupeiton päällinen on nyt valmis. Nyt pitää päättää, minkä värinen reunus siihen tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti