perjantai 11. marraskuuta 2011

Wc-raikastimet työllistävät

Meillä on täällä pihassa ollut ongelmia viemärien kanssa. Tänään pihaan ajoi pieni kaivuri ja viemäreitä on kuvattu ja etsitty ongelman aiheuttajaa. Sellaiseksi taisi paljastua putkeen jumittunut wc-raikastin.

Työmiehiä on kulkenut edestakaisin pari päivää. Tänään yksi heistä halusi käydä meidän kellarissamme etsimässä jotain tarkistusluukkua, jota ei sitten löytynytkään. Vaihdoimme pari sanaa samalla, kun avasin oven ja odottelin, että saan taas laittaa sen lukkoon.

- 90 prosenttia kaikista viemäritukoksista johtuu wc-raikastimista, mies kertoi.
- Ihanko totta, minä äimistelin.
- Kyllä! Ne pitäisi lailla kieltää.

En ole koskaan ostanut wc-raikastinta. En oikein ymmärrä niiden tarkoitusta, kun minusta ajatus siitä, että ripustaisin vessanpöntönreunaan kukalta tuoksuvan muovihärpäkkeen ja tekisin sitten tarpeeni sen päälle on aika outo. Jotenkin epähygieeninen. Mutta en ole sentään osannut ajatella, että nuo turhakkeet olisivat

suorastaan vaarallisia.


Oli pakko oikein katsoa, mitä kaikkitietävä Google löytää wc-raikastimista. Löytyihän sitä, muun muassa tieto, jonka mukaan kotona tapahtuvista myrkytyksistä suuri ellei suurin osa johtuu wc-raikastimista. Pienet lapset eivät voi vastustaa hyvältä tuoksuvia ja iloisen värisiä raikastimia. Tieto kerrottiin toukokuussa Yle Satakunnan sivuilla ja sitä varten oli haastateltu Myrkytystietokeskuksen vs ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluotoa. Lääkäri huomautti myös, että pikkulapsiperheisiin ei kannattaisi hankkia wc-raikastimia ollenkaan.  
Karjalainen -lehti oli puolestaan haastatellut putkialan yrittäjä Heikki Päivänurmea. Lauri Hovin kirjoittamassa jutussa Päivänurmi kertoo, että wc-raikastimet ja paperi tukkivat viemäreitä. Ongelmia syntyy myös turhan säästeliäästä veden käyttämisestä. Etenkin vanhat valurautaputket ja nykyaikaiset, vettä säästävät pöntöt ovat huono yhdistelmä. Yrittäjä neuvoo käyttämään reilusti vettä etenkin jos pöntössä on paljon paperia.

Niin että ei se nyt olekaan pelkästään hyvä asia, että me yritämme säästää vettä. Ja mikä on "paljon paperia"? kaksi, kolme, vai viisi arkkia? Vai kymmenen?

Täällä putkistoharjoitukset jatkuvat vielä huomennakin, koska kaivinkone näkyi jääneen pihalle yöksi. Täytyy muistaa vetää vessa kunnolla, kun se vielä toimii.

3 kommenttia:

  1. Hyvä pointti - en olekaan tullut tuollaista ajatelleeksi.

    Sen sijaan olen päivitellyt näitä pyttyyn heitettäviä wc-paperihylsyjä! Helpolla sinne viskellään jatkossa varmaan muutakin suurempaa - ihan tahallisesti ja tarkoituksella, kun kerran hylsytkin voi pyttyyn heittää...
    Ja entäs sitten, jos hylsy ei aina olekaan hajoavaa mallia?

    Putkimiehillä tullee riittämään ainakin duunia:)

    VastaaPoista
  2. Meksiko cityssä pyyhkimispaperit pantiin kuulemma erikseen roskikseen. Epämiellyttävää sekin.

    VastaaPoista
  3. Olennainen:ei kai tyhjän hylsyn vieminen roskiin ole kovin iso vaiva? Pyttyyn heitettävä hylsy tuntuu aika turhalta keksinnöltä.

    Anonyymi: minäkin olen törmännyt tuollaiseen käytäntöön ainakin Kreikassa.

    VastaaPoista