lauantai 12. maaliskuuta 2011

Mielivaltaisia aukioloaikoja

Kauppojen aukioloajat ovat tosi hamaria taalla Brasiliassa. Ensinnakaan niita ei kerrota liikkeiden ovissa eika niita nakojaan voi mitenkaan ennakoidakaan. Niissa ei nayta olevan mitaan yhtenaisyytta.

Olin tanaan Celin kanssa kahdestaan Rion keskustassa. On lauantai. Lahdimme ulos kymmenen maissa aamulla ja silloin vain harvat kaupat olivat viela auki. Kavelimme kaupungilla viitisen tuntia ja sina aikana monet liikkeet avasivat ovensa, mutta toiset puolestaan pistivat ne jo kiinni ja joitakin ei avattu ollenkaan.




Ylla on kukkakioski ja alapuolella jonkinlainen kodinkoneliike. Siella myytiin paasiassa kaasuhelloja ja luulen, etta myos kuvassa oleva laite on jokin kaasulla toimiva keitin. En ole koskaan ennen nahnyt tuollaista. Huomatkaa myos lattialla lojuva kissa. Se on ihan oikea.



Sanoma- ja aikakauslehdet  myydaan taalla lehtikioskeista. Niita on paljon ja niiden valikoima on laaja, mutta vain portugalinkielinen. Nainkin suuressa ja turistien suosimassa kaupungissa olettaisi, etta jossain olisi tarjolla edes muutama englanninkielinen sanomalehti, mutta mina ainakaan en ole onnistunut nakemaan. Kysyimme tanaan yhdesta kioskista, onko heilla mitaan englanniksi ja ainoa, mita oli tarjolla, oli Newsweek-aikakauslehti. Ostin sen. 

Kun tulimme takaisin laivaan, meilla oli viela vahan aikaa ennen pelastusharjoitusta. Kavelin kannella ja otin muutaman kuvan.




Yksi paakaduista kulkee kuvassa vasemmalla olevien korkeiden rakennusten valissa. Olen nyt kavellyt sita monta kertaa edestakaisin, valilla vain poikkeillut sivukaduille. Heti korkeiden talojen oikealta puolelta alkaa Favela Morro, koyhien asuinalue. Se nayttaa paljon mielenkiintoisemmalta kuin nuo pilvenpiirtajat, mutta en ole arvannut lahtea sinne kuljeksimaan. Etualalla oleva sinivalkoinen pakettiauto kuuluu turistipoliisille, joka on vahdissa sataman matkustajaterminaalin edessa.

Laiva irtosi satamasta hetki sitten. Kohta kapteeni kuuluttaa, etta hyvat naiset ja herrat, toivottavasti teilla oli ihana paiva Riossa ja kohta me ohitamme kauniin Copacabanan hiekkarannan. Tiedan, etta se tulee, se tulee joka kerta. Minua huvittaa kapteenin tapa korostaa kaunis -sanaa: "bjyyytiful". Ei se minusta niin bjyyytiful ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti